شیر بادام یکی از شیرهای گیاهی خوشمزه و در عین حال پر خاصیت است. بادام منبع غنی از پروتئین و در عین حال چربی‌های اشباع نشده است. همچنین حاوی فیبر، آنتی اکسیدان و مواد معدنی همچون منگنز، منیزیم، فسفر، کلسیم و آهن است. کسانی که به دلیل در پیش گرفتن رژیم گیاهخواری و یا حساسیت به لاکتوز به دنبال شیرهای گیاهی هستند، معمولا شیر بادام یکی از انتخابهای مهم آنهاست به دلیل دارا بودن میزان بالای کلسیم این شیر می‌تواند تا حدودی در برابر شیر گاو عرض اندام کند و جای آن را بگیرد. . اگر مجبور به استفاده از شیرهای گیاهی هستید ولی به شیر سویا علاقه‌ای ندارید توصیه می‌کنم شیر بادام را حتما امتحان کنید.

شیر بادام شاخص گلیسمی کمتری نسبت به شیر برنج دارد و مشکلات هورمونی را که شیر سویا ایجاد می‌کند، به وجود نمی‌آورد. البته تذکر این نکته لازم است که از لحاظ کلسیم شیر بادام هرگز به پای شیرهای لبنی نمی‌رسد و اگر می‌خواهید که شیر بادام را جایگزین شیر لبنی کنید، بهتر است به این نکته توجه کنید.شیر بادام

من قبلا به شما شیر نارگیل را آموزش داده بودم که یک شیر چرب و خوشمزه و در عین حال شیرین است. شیر بادام هم مثل شیر نارگیل خوشمزه است اما ما در اینجا می‌خواهیم شیر بادام را با چندین طعم مختلف به شما آموزش بدهیم تا هر کدام را که بیشتر می پسندید درست کنید. شیر بادام شاید درست کردنش کمی سخت‌تر از شیر نارگیل به نظر برسد اما ارزش امتحان کردن را دارد.

شیر بادام در بسیاری از دستورهای غذایی به کار می‌رود. بسیاری از شیرینی‌ها با شیر بادام درست می‌شود. البته به اضافه بسیاری از دسرهایی که با استفاده از این شیر مغذی درست می‌شود. من برای بسیاری از دستورهای غذایی مثل سوپ از شیر نارگیل استفاده می‌کنم اما برای شیرینی‌ها شیر بادام را ترجیح می‌دهم.

درست کردن شیر بادام یک روش کاملا قدیمی و سنتی دارد. این فراینده عمدتا شامل خیساندن بادام در آب به مدت یک شب تا دو روز است البته اگر به مدت طولانی‌تری بادامها خیس بخورند، مقدار شیر هم بیشتر می‌شود. بادامها را از آب خارج کرده و سپس آنها را با آب تصفیه شده، خرد و آسیاب کنید. البته این عمل در بلندر (مخلوط کن) صورت می‌گیرد و همه چیز در هم ترکیب می‌شود.

شیر بادام واقعا خوشمزه و نشاط آور است و یک دنیا تغییر ایجاد می‌کند. شیر بادام را تنها چند روز در یخچال می‌توان نگهداری کرد، بنابراین به اندازه نیازتان درست کنید و طی چند روز آن را مصرف کنید. شما می‌توانید شیر بادام را روی گاز گذاشته و حرارت دهید تا آن را پاستوریزه کرده و طول عمر آن را افزایش دهید اما این تا حدی از خاصیت آن کم می‌کند. فرایند خرد کردن و جدا کردن شیر از بادام تنها چند دقیقه وقت می‌گیرد، بنابراین کار سختی نیست.شیر بادام

ابتدا با نسبت ۱ پیمانه بادام با ۲ پیمانه آب، درست کردن شیر بادام را شروع کنید. این باعث می‌شود که شیر تقریبا غلظت ۲% داشته باشد. اگر شما می‌خواهید که شیر رقیق‌تری داشته باشید، می‌توانید آب بیشتری اضافه کنید و اگر می‌خواهید غلیظ‌تر باشد، آب کمتر.

شیر بادام را هم می‌توان در غذاساز و هم در مخلوط کن درست کرد و هر دو هم نتیجه خوبی می‌دهد اما به طور کلی درست کردن شیر در مخلوط کن بهتر است. چون بافتی ابریشمی و طعمی شیرین دارد. شیر درست شده در غذاساز کمی غلیظ‌تر و گاهی اوقات دارای مقداری مواد درشت بوده و طعم آجیلی آن بیشتر مشخص است. اگر شما هر دو وسیله را دارید باید ببنید که کدام یک را ترجیح می‌دهید. به شخصه استفاده از مخلوط کن را ترجیح می‌دهم چون در واقع مخلوط کن برای درست کردن مواد مایع و اسموتی طراح شده و تیغه آن به گونه‌ای است که مواد را ریزتر و بیشتر در هم می‌آمیزد. در کل مخلوط کن به قدرت غذاساز نیست اما وقتی پای مایعات در میان باشد، مخلوط کن جای خود را باز می‌کند.

طرز تهیه شیر بادام با چندین طعم مختلف

مواد لازم

۱ پیمانه بادام خام

۲ پیمانه آب برای شیر به اضافه مقداری آب برای خیساندن بادامها

شیرین‌ کننده‌هایی همچون عسل، شکر، شیره خرما، شکر استویا و یا هر نوع شیره یا شیرین کننده سنتی که می‌شناسید

مقدار کمی نمک دریا

وسایل لازم

کاسه

آبکش

پیمانه اندازه گیری

مخلوط کن یا غذاساز

کیسه پنیر یا کیسه مخصوص شیر آجیلی

طرز تهیه شیر بادام

  1. خیساندن بادام: بادامها را به همراه نمک دریا در یک کاسه ریخته و به آنها آب اضافه کنید به صورتی که آب ۲ تا ۳ سانت ارتفاع بیشتری نسبت به بادامها داشته باشد. آنها بیشتر آب را جذب خواهند کرد. بگذارید روی کابینت آشپزخانه بمانند، روی آنها را با یک پارچه پوشانده و یک شب تا صبح یا به مدت دو روز در یخچال نگهداری کنید. مدت طولانی‌تر ماندن در یخچال باعث می‌شود که شیر شما خامه‌ای‌ و غلیظ شود. اگر وقت ندارید و می‌خواهید سریع شیر بادام درست کنید می‌توانید آنها را در آب جوش و به مدت یک ساعت بخیسانید. افزودن نمک دریا خیلی مهم است چون باعث تجزیه اسید فیتیک و آنزیم‌های مهار کننده شده و آنزیم‌های مفید را پرورش می‌دهد.شیر بادام شیر بادام شیر بادام خیساندن بادام
  2. خالی کردن آب بادامها: در این مرحله آبی را که بادامها را در آن خیسانده بودید، دور بریزید و آنها را زیر آب سرد بشویید. بادامها به دلیل جذب آب و افزایش نسبت به مرحله اول، بزرگتر هستند. دور ریختن آب به دلیل وجود همان اسید فیتیک که گفته شد باید انجام گیرد چون در غیر اینصورت مانع از جذب کلسیم می‌شود.شیر بادام
  3. مرحله پوست کندن (اختیاری): شما می‌توانید پوستهای بادام را بردارید که در اینصورت رنگ شیر روشن‌تر شده و اگر کمی تلخی در بادام باشد گرفته می‌شود. برای اینکار آب جوش روی بادامها بریزید و بگذارید برای ۵ دقیقه بمانند. سپس پوست آنها را بکنید.طرز کند پوست بادام
  4. ترکیب بادام و آب و ریختن در مخلوط کن: بادامها را در مخلوط کن بریزید و ۲ پیمانه آب را روی آنها بریزید. حواستان باشد که مخلوط کن را پر نکنید چون مواد افزایش حجم پیدا می‌کنند. اگر قصد استفاده از شیرین کننده یا مواد طعم‌دار را دارید باید در این مرحله به مواد اضافه کنید.شیر بادام شیر بادام
  5. مخلوط کردن روی بالاترین دور به مدت ۲ دقیقه: مخلوط کن را روی حالت پالس گذاشته و به مدت ۵ دقیقه بادامها را خرد کنید، سپس ترکیب را به مدت ۲ دقیقه روی سرعت بالا، مخلوط و خرد کنید. بادامها باید خرد شده و خیلی ریز شوند و آب باید سفید و مات باشد. اگر از غذاساز استفاده می‌کنید، ۴ دقیقه مخلوط کردن را انجام دهید، متوقف کنید سپس مواد را به سمت پایین برانید.شیر بادام
  6. جدا کردن شیر بادام از مواد جامد: یک آبکش دستی کوچک را روی ظرف مورد نظرتان برای شیر بگذارید. یک کیسه شیر آجیلی یا کیسه پنیر را به صورت باز کرده روی آبکش بگذارید. مخلوط بادم را در آبکش بریزید. اگر شما یک الک بسیار ریز دارید می‌توانید از آن استفاده کنید و یا حتی کیسه پنیر به تنهایی اما همانطور که در تصویر می‌بینید استفاده از هر دو با هم کار را آسان‌تر می‌کند.شیر بادام
  7. فشردن مخلوط و جدا کردن پودر بادام: کیسه حاوی مخلوط را بلند کرده و نزدیک ظرف نگه دارید. آن را دو دور بپیچید. کیسه را خوب با دستتان فشار دهید و تا جایی که امکان دارد، بچلانید تا تمامی شیر بادام خارج شود. شما باید حدود ۲ پیمانه شیر بادام داشته باشید.شیر بادام شیر بادام
  8. شیرین کردن شیر بادام: اگر در مرحله مخلوط کن مواد شیرین کننده را اضافه نکردید آن را مزه کنید و اگر دلتان می‌خواهد نوشیدنی شما شیرینی باشد، آن را شیرین کنید. اگر از شیرین کننده‌‌‌‌هایی مثل خرما می‌خواهید استفاده کنید از همان ابتدا آن را همراه بادام در مخلوط کن بریزید.شیر بادام طعم دار
  9. نگهداری در یخچال: شیر بادام را در یک شیشه ریخته و درب شیشه را سفت ببندید یا می‌توانید آن را در یک ظرف دردار مخصوص یخچال بریزید و برای نهایتا ۲ روز در یخچال نگه دارید.طرز تهیه شیر بادام

نکات مربوط به شیر بادام

برای تهیه شیر بیشتر: بعد از اینکه مخلوط را در کیسه ریختید و شیر بادام را از آن جدا کردید، می‌توانید مواد جامد باقیمانده را دوباره در مخلوط کن بریزید و دو پیمانه آب به آن اضافه کنید. دوباره مخلوط را خوب در مخلوط کن، ترکیب کنید. این شیر دوم آبکی‌تر است اما هنوز هم خوشمزه است.

نگهداری شیر بادام: برای نگهداری شیر بادام حتما آن را در یک ظرف دردار در یخچال نگهداری کنید. نهایتا شما تا ۴ روز می توانید این شیر را در یخچال نگهداری کنید.طرز تهیه شیر بادام

استفاده از پالپ بادام: شما می‌توانید پالپ باقیمانده را در انواع دستورهای آشپزی استفاده کنید. می‌توانید آن را در انواع اوتمیل‌ها، اسموتی، مافین و پنکیک استفاده کنید. شما می‌توانید از آن در بسیاری از دستورها به جای آرد استفاده کنید. من قصد دارم طرز تهیه آرد بادام را جداگانه و به صورت مفصل برای شما توضیح بدهم بنابراین توضیحات بیشتر در اینباره را بعدا به شما خواهم گفت.

شیر بادام طعم دار با چندین طعم مختلف

برای شیرین کردن و طعم دار کردن: ۵ عدد خرمای مجول هسته گرفته و ۱/۴ قاشق چایخوری اسانس وانیل را در مرحله مخلوط کن به مواد اضافه کنید. توجه کنید که خرمای مجول یک خرمای بسیار گران است که کشت آن به تازگی در کشور ما انجام شده است. برای اینکه از خرمای معمولی استفاده کنید، مقداری آب گرم روی خرما بریزید و پوست آن را جدا کنید.

تهیه شیر بادام نارگیل: ۱ پیمانه نارگیل خرد شده یا قطعات نارگیل خشک شده را در یک کاسه کوچک بریزید و روی آنها ۱ پیمانه آب جوش بریزید. بگذارید خیس بخورند تا زمانی که دمای آب پایین آمده و به حد دمای اتاق برسد. این مخلوط را به بادام و آب اضافه کنید.شیر بادام نارگیلی

شیر بادام میوه‌ای و طعم دار: برای درست کردن شیر بادام توت فرنگی، ۱/۲ پیمانه توت فرننگی را به شیر بادام اضافه کنید و همراه آن در مخلوط کن، ترکیب کنید. برای ایجاد یک طعم شکلاتی در شیر آجیلی‌تان، شیر بادام شکلاتی را با استفاده از ریختن ۲ قاشق غذاخوری پودر کاکائو در شیر بادام درست کنید. شما می‌توانید هر طعم دیگری را که دوست دارید درست کنید حتی می‌توانید از دارچین و سایر مواد طعم دار نیز استفاده کنید. کافی است آنها را روی کمی شیر بادام امتحان کنید.

شیر بادام در قهوه: شما می‌توانید از این شیر به جای شیر معمولی در قهوه استفاده کنید. این شیر طعم بسیار خوبی به قهوه شما می‌دهد.شیر گیاهی

ترجمه و تالیف اختصاصی توسط مجله قرمز

منبع: wellnessmama thekitchen

نمایش مطالب مرتبط بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *